Connect with us

10 trucuri pe care nici la scoala de soferi nu le inveti. Merita sa citesti

De Citit

10 trucuri pe care nici la scoala de soferi nu le inveti. Merita sa citesti

Soferii incepatori au numeroase temeri atunci cand se urca la volan din cauza faptului ca nu au suficienta experienta si nu stiu ce sa faca in anumite situatii.

Cu toate ca trebuie sa invete numeroase reguli de circulatie si sustin un examen dur pentru a obtine permisul de conducere, lucrurile din ‘teren’ stau altfel decat cele de… chestionare.

Iata 10 trucuri pentru soferii incepatori pe care nu le inveti la scoala auto

1. Verificati daca oglinzile sunt orientate corect

Daca oglinzile nu sunt orientate corect, apare o zona numita ‘punctul-mort’, adica o parte din drum ramane in afara campului vizual al soferului. Evident asta poate crea situatii neplacute si chiar accidente rutiere.

Pentru a seta corect orientarea oglinzilor luati pozitia normala la volan si asigurati-va ca in oglinda nu se vede practic caroseria masinii.

2. Parcati masina folosind oglinzile laterale

Pentru a evita anumite zgarieturi sau lovituri atunci cand incercati sa parcati masina cu fata la bordura, utilizati urmatorul truc: cereti ajutorul cuiva pentru a parca la o distanta optima fata de bordura si apoi, stand in pozitia normala la volan, uitati-va la pozitia oglinzii laterale fata de bordura si tineti minte.

In viitoare, aceasta pozitie va va ajuta sa parcati cu fata bordura fara ajutorul cuiva care sa va dirijeze.

Acelasi truc poate fi folosit si in cazul parcarii paralele cu bordura. In acest caz, folositi pozitia stergatoarelor.

3. Uscati placutele de frana dupa ce treceti printr-o balta cu apa

Pentru a evita o tamponare sau situatia in care sa ramaneti blocati in trafic, urmariti miscarile masinilor care circula in fata si nu doar a celei din imediata apropiere.

In cazul masinilor inalte (camioane, autobuze, autocare etc.), soferii acestora au o perspectiva mult mai buna a drumului si iau deciziile corecte mult mai repede decat ceilalti.

Spre exemplu, daca soferul unui camion aflat in fata schimba banda de deplasare fara un motiv clar, s-ar putea ca in fata sa existe un obstacol si ar fi bine sa schimbati banda pentru a nu ramane blocat.

5. Porniti luminile iarna pentru a incalzi bateria

De multe ori, iarna, atunci cand temperaturile scad cu mult sub 0 grade Celsius, motoarele pornesc destul de greu, iar bateria este foarte solicitata.

Un truc care ajuta foarte mult la prelungirea vietii unei baterii este acela de a aprinde luminile de intalnire timp de un minut inainte de a ‘da la automat’.

Prin aceasta metoda, bateria se incalzeste si ofera un soc electric mult mai eficient.

6. Porniti aerul conditionat din cand in cand, chiar daca nu este necesar

Chiar daca in unele perioade ale anului nu aveti nevoie de aerul conditionat al masinii, un truc util este sa il porniti din cand in cand.

Daca nu este folosit o perioada indelungata, freonul din instalatie se poate scurge, iar furtunurile se pot usca, fapt care va va duce direct la… service.

7. Folositi mereu frana de mana, cu exceptia zilelor in care temperaturile sunt sub 0 grade

Un alt truc pentru soferii incepatori se refera la frana de mana. Aceasta trebuie folosita tot timpul, chiar si atunci cand masina e parcata pe un loc perfect orizontal si este bagata in viteza.

Totusi, frana de mana nu trebuie folosita deloc iarna, atunci cand temperaturile de afara scad sub 0 grade Celsius pentru ca placutele de frana pot ingheta si ramane astfel blocate pe discul de frana, iar plecarea de pe loc va fi foarte dificila.

8. Daca masina de pe alta banda incetineste, ar trebui sa franati!

Atunci cand sunteti in trafic, iar masina care circula in acelasi sens, dar se afla pe o alta banda, incetineste, ar trebuie sa franati usor, chiar daca nu observati niciun obstacol in imediata apropiere.

Soferul care circula in fata are o vizibilitate mult mai buna, iar motivul pentru care incetineste ar putea fi unul care v-ar putea afectat. Spre exemplu, in apropierea unei treceri de pietoni, soferul incetineste pentru a acorda prioritate unui pieton pe care s-ar putea sa nu il vedeti.

Ar fi bine sa incetiniti pentru a evita un accident sau o altfel de situatie neplacuta.

9. Nu virati rotile inainte de a va pune in miscare

Daca virati rotile inainte de a va pune in miscare riscati sa uzati foarte multe anvelopele de pe fata si astfel veti fi nevoiti sa le schimbati mai redepe decat este cazul.

De asemenea, daca la o intersectie urmeaza sa virati la stanga si cedati trecerea masinilor ce vin din fata, nu intoarceti rotile inainte de efectuarea manevrei, ci doar in momentul manevrei.

Problema e ca daca va tamponeaza cineva din spate, iar rotile masinii sunt intoarse, ea va intra pe contrasens si s-ar putea produce un accident grav.

10. Invatati sa ‘simtiti’ pozitia rotilor

Unul dintre cele mai periculoase obstacole pentru un sofer incepator este acela de a nu ‘simti’ masina si implicit pozitia rotilor.

Pentru a nu atinge bordura cand incercati sa parcati sau pentru a evita tot felul de obstacole mici de pe drum este nevoie sa simtiti pozitia rotilor.

Luati o sticla de plastic, mototoliti-o si asezati-o pe drum in fata masinii. Exersati calcand sticla mai intai cu roata dreapta, apoi cu cea stanga. Coborati geamul pentru a auzi mai bine momentul in care calcati sticla.

Continue Reading

More in De Citit

Popular

To Top